Yvonne Koper, trainster Nijntje- en kleutergym

Ik mis die blije snoetjes’

“ ‘Tot januari’, appte ik de ouders van de peuters en kleuters blijmoedig, nadat de tweede lock down een feit was. Dat leed viel te overzien: de kinderen lesten tot een week voor de kerstvakantie. De maanden daarvoor konden we nog lekker bewegen, zij het aangepast: met mondkapjes voor ouders en (hulp)trainsters, looproutes, de deuren open en verschillende werkvlakken in de zaal. Achteraf gezien waren dit betere tijden nu we op een verlenging van de lock down lijken af te stevenen.

Dit stilvallen van de lessen geeft mij de gelegenheid om nieuw lesmateriaal te ontwikkelen, vind ik heel leuk om te doen. Daarnaast spelen er ideeën om de kinderen ook thuis van beweegmateriaal te voorzien. De Nijntje-gym-peuters krijgen na afloop van elke les standaard een papier mee met mogelijke oefeningen en ook de kleuters wil ik iets dergelijks gaan aanbieden. Gelukkig hechten de ouders van deze kinderen aan het belang van een goede lichamelijke ontwikkeling, daarom nemen zij deel. Fijn, want het is enorm aan te raden dat kinderen genoeg en gevarieerd bewegen, ’t liefst buiten. Als je er oog voor krijgt, zie je overal mogelijkheden om hen hiertoe uit te dagen. Zo werd ik laatst geholpen aan het ICT-loket van mijn werkgever. Dit hield in dat de vrouw achter mij moest wachten. En met haar, haar twee kinderen van zo’n drie en acht. Dit was niet makkelijk voor hen. ‘Ga anders een rondje rennen om het …. ‘, stelde ik voor. ‘Dan gaat je zusje eerst en wacht jij 10 tellen.’ Het volgende rondje wachtte de grote broer uit zichzelf 15 seconden, en vervolgens 20. Zo zijn er zoveel leuke beweegspellen te verzinnen.

Bewegen, natuur en muziek: essentieel voor ontwikkeling kind

Tijdens studiereizen naar Scandinavië heb ik gezien dat kinderen daar elke dag buiten spelen, ook als de temperatuur daalt. Bewegen in de buitenlucht heeft een positief effect op het zuurstofgehalte en op de doorbloeding. En ook als het regent: ga toch lekker de deur uit, maak een spel van p(l)assen tellen. Waar kom je uit bij 10 passen, en bij 20? Of stamp lekker in de plassen. Met de juiste kleding aan zul je weinig last van de weersomstandigheden hebben.

Jaren geleden, toen hij nog niet nationaal bekend was, sprak ik eens met Erik Scherder na afloop van een lezing over het positieve effect van muziek en beweging op de vitaliteit van ouderen. Ik vroeg hem wat het voor kinderen betekent als beweging en muziek in combinatie worden aangeboden. Hij vertelde dat hier nog geen onderzoek naar gedaan was, maar dat dit ongetwijfeld een goede uitkomst zou kunnen geven. Inmiddels is aangetoond dat bewegen op muziek ook bijdraagt aan een goede cognitieve ontwikkeling. Voor mij zijn bewegen, natuur en muziek de drie essentiële elementen voor de ontwikkeling van een kind. Tel hierbij op het plezier dat het hen geeft en je weet waarom ik die blije snoetjes op woensdagmiddag mis.”