Bas Groenenboom (82), lid Sportief 55+ (GALM-) groep

‘Sporten heeft ook sociale betekenis’

“Twaalf jaar neem ik nu deel aan de GALM-sportgroep onder leiding van ons aller-Teunie Emons. Sinds vorig jaar doen we dit onder de vleugels van Unitas. Elke maandagmiddag sporten we anderhalf uur lang in sporthal Steinheim. Tenminste… als de omstandigheden het toelaten. Ik ga er altijd met frisse tegenzin naar toe en voel me zeer tevreden als het 15.45 uur is en de training weer is volbracht. Daarin ben ik overigens niet de enige! Dan is het nog niet afgelopen hoor, daarna gaan (gingen) we nog wat drinken bij de bowlingbaan, vaak is er iemand jarig geweest en “vieren” we dat. Het is gewoon een verschrikkelijk gezellige en hechte groep van 25 mensen. Een paar van ons zijn er al sinds de oprichting bij, ongeveer 24 jaar geleden.

Maar goed, zo was het vóór covid-19. Het jaar is met horten en stoten verlopen door de lockdowns en andere maatregelen. We hebben ook nog een tijdje buiten getraind bij de ijsbaan en in kleinere groepjes, in de sporthal, binnen. Wij vallen natuurlijk allemaal in de risicogroep vanwege onze leeftijd en eventuele onderliggende aandoeningen, dus iedereen is erg voorzichtig.

Van nergens naar nergens

Wat ik zo geweldig vind aan Teunie en haar lessen, is dat ze telkens weer nieuwe oefeningen verzint. Het programma is nooit hetzelfde, al verloopt de indeling van de les volgens een vast stramien: het eerste half uur een warming up met loopoefeningen, het tweede brengen we op of naast de mat door en tijdens het laatste deel doen we een spel: volleybal, tennis, hockey…  ‘Je hebt zeker weer een nieuw boekje uitgezocht’, plaag ik Teunie weleens. Maar zij verzint het allemaal zelf. Geregeld, vooral als ik op een matje lig, denk ik: waar is dit nuttig voor? Ben ik aan het roeien, maar zonder boot en water, en kom ik ook nog eens niet vooruit. Of dan moeten we op de plaats lopen: van nergens naar nergens. En toch heeft het zin, en mis ik onze trainingen.

 

Als je ouder wordt, krijgen de sociale contacten meer betekenis. Wij gaan tenslotte niet meer op vrijdagavond naar de kroeg en lopen evenmin allerlei feestjes af. Dit geldt ook voor mij, ik hecht echt aan het sporten en aan de gezelligheid na afloop. Nu is het niet zo dat ik me nu niet vermaak, hoor. Ik ben sowieso druk als een klein baasje. Ik knutsel graag, heb m’n administratie, maar sporten… nee, daar is het nog niet van gekomen. Een paar dagen terug heb ik per mail een filmpje van Teunie ontvangen, zodat we thuis onze oefeningen kunnen doen. Dit gebeurt op verzoek van het bestuur, een prachtig initiatief vind ik dit. Het schijnt zelfs zo te zijn dat er nog meer filmpjes gaan komen. Ik ga zeker meedoen.”