Welkom op de website van sportvereniging Unitas Doorn. Neem vooral een kijkje. Onze club telt zo’n 100 enthousiaste leden in alle leeftijden. Voor de kleinsten is er peuter- & kleutergym, daarna kunnen kinderen doorstromen naar de recreatie- of selectiegroepen. Ook volwassenen vinden hun draai bij Unitas. Elke maandag- en woensdagavond gaan de voeten van de vloer tijdens de Total Body Work Out. Op maandag zijn er lessen in Steinheim voor de 55+ers. Plek van samenkomst is de gymzaal aan de Van der Leelaan. Heeft u of uw kind zin om plezierig mee te bewegen? Volg dan eens een proefles. We zien u graag bij Unitas!

Lees meer over de geschiedenis van de turnvereniging Unitas

Proefles?

Laatste nieuws

Unitas vijf assistent-turntrainers rijker

Sportvereniging Unitas Doorn heeft er vijf gecertificeerde (assistent-)turntrainsters bij. Op zondag 9 oktober behaalden (vlnr) Isabel, Luna, Pleun, Norah en Sophie hun KSS 1-diploma. Dit is het eerste certificaat op weg naar de officiële lesbevoegdheid turntrainer van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie. Een jaar lang liepen de vijf turnsters stage bij diverse groepen. Zij leerden niet alleen hoe je kinderen kunt laten klimmen en klauteren, rollen en duikelen, springen, maar ook hoe je moet helpen bij bijvoorbeeld de handstand en de radslag. Daarnaast kregen zij instructies over veiligheid en was er veel aandacht voor hoe je op een goede manier met elkaar omgaat. Na een spannend examen reikten hoofdtrainers Esmee (links) en Vera (rechts) de diploma’s uit.  


Mogen we aan u voorstellen: ons oudste lid in de dubbele betekenis van dit woord. Op 4 november viert Miep Drent haar 81e verjaardag. Toen ze 80 werd, dacht ze nog: een mooi moment om te stoppen met gymnastiek na ruim 50 jaar lidmaatschap bij Unitas. Maar trainster Monique Negenman zei: “Waarom? U doet toch nog aardig mee!” En dat was dat, ze bleef. Wel zo gezellig én goed voor lijf en leden. Mevrouw Drent: “Ik ben ervan overtuigd dat bewegen me fitter houdt.”

Halverwege de jaren ’60 meldde ze zich aan voor de gymnastieklessen bij Unitas. Met haar man en twee kleine jongetjes woonde ze nog niet zo lang op de Piet Heinlaan. Graag wilde ze weer lekker bewegen, net zoals in haar Rotterdamse jeugd. Op haar vierde begon ze met heilgymnastiek en als tiener werd ze lid van de gymnastiekvereniging in Kralingen. De oorlog was net voorbij. Het verenigingsleven kwam tot bloei: “Er heerste een sfeer waarin men er met elkaar iets van wilde maken. Geregeld deden we mee aan uitvoeringen ergens in het land.”  

Eenmaal in Doorn ging het weer kriebelen. ”Ik vind bewegen fijn, het ontspant me.” Ze trof in Unitas-coryfee Dien Valkenburg haar eerste Doornse trainster. “Een heel plezierige tijd heb ik met haar beleefd.” Eenmaal zwanger van de derde vroeg ze aan Dien: “Kan ik wel blijven gymmen?” “Dat kan zeker”, kreeg ze als antwoord. “Als je maar niet aan de ringen gaat hangen.”

 Avond4daagse met Unitas

“Toentertijd bestond een gymnastiekles bijna volledig uit het doen van oefeningen op een toestel: van balk tot rekstok en van ringen tot brug. Tegenwoordig doen we een uur lang oefeningen op de vloer, vaak met een opzwepend muziekje erbij. Dit vind ik ook fijn, hoor.”

Haar drie kinderen hebben in hun jeugd allemaal aan gymnastiek gedaan. En ‘s zomers deden ze met Unitas mee aan de Avond4daagse. “Ze zagen er keurig uit in hun blauwe trui met Unitas-embleem en een witte broek of rok, en liepen allemaal netjes in de rij.” Ook kan ze zich nog met plezier enkele uitvoeringen met haar turngroepje herinneren onder leiding van Nico en Dien Valkenburg.

 Inmiddels heeft mevrouw Drent verschillende andere trainers voor de groep zien staan, is ze een paar keer van locatie gewisseld. Maar ‘maandagavond-gymnastiekavond’ is gebleven. Elke week op de fiets met twee vriendinnen van de Wijngaard, waar ze alweer 42 jaar woont, naar de Van der Leelaan. De ene week onder leiding van Monique, de andere week staat Petra voor de groep. “Ik doe mee wat ik kan, en pas waar nodig de oefeningen iets aan. Springen doe ik bijvoorbeeld niet meer. Ik kan merken dat ik ouder word en iets beperkter raak in mijn mogelijkheden. Evengoed voel ik me dankbaar voor wat ik allemaal nog wel kan en geniet ik hier erg van.”

 Naast gymnastiek wandelt mevrouw Drent geregeld en zwemt ze eens per week. Daarbij prijst ze zichzelf gelukkig dat ze nog kan fietsen: “Mijn man, die zeven jaar geleden overleed, en ik hebben nooit een auto bezeten, dus ik weet niet beter.” Al deze beweging kan ze iedereen aanraden. En : “Blijf Unitas trouw!”