Peuter/kleutertrainster Yvonne Koper

“Hoe mooi is het om kinderen te zien groeien in hun zelfvertrouwen en (motorische) ontwikkeling?”

Ik heb een aantal jaar mogen lesgeven bij Unitas. Ik ben wel al lang bekend met de vereniging doordat mijn dochter vroeger geturnd heeft (bij Nico Valkenburg sr.) en doordat ik me met anderen bij de gemeente hard heb gemaakt voor een grotere gymzaal toen er nieuwbouw werd aangekondigd. Helaas moest ik vanwege te drukke (werk)bezigheden stoppen, iets wat een erg lastige keuze was. 

Ik gaf op woensdagmiddag les aan de peuters/kleuters (3-6 jaar). Op deze leeftijd zijn kinderen erg bezig met het ontdekken van zichzelf en de wereld. Daarnaast hebben ze een enorme bewegingsdrang en zijn heel spontaan. Er kunnen onderlinge verschillen zijn in ontwikkelingsfasen, daarom is het van belang om elk kind op zijn eigen niveau uit te dagen. In de lessen worden dan ook activiteiten op verschillende niveaus aan geboden. Het is belangrijk dat kinderen zich veilig en vertrouwd voelen en om die reden kunnen ouders bij de les blijven en eventueel meehelpen of meedoen.

 

Plezier in bewegen meegeven, staat voorop

Ik haal veel energie uit de gymlessen met peuters en kleuters. Hoe mooi is het om kinderen te zien groeien in hun zelfvertrouwen en (motorische) ontwikkeling? Ze kunnen of durven bijvoorbeeld eerst niet over een balk te balanceren, maar aan het eind van de les (of een paar lessen) wel. De overwinnaarsblik en blijdschap op hun gezichten is goud waard! Het plezier in bewegen aan kinderen meegeven, staat bij mij voorop. Als ze ervaren hoe leuk het is om te bewegen, kunnen ze een leven lang blijven bewegen, in welke vorm dan ook! 

Daarnaast is onlangs gebleken dat bewegen een positieve invloed heeft op de emotionele (bijvoorbeeld weerbaarheid, omgaan met uitdagingen), sociale (samen een spel spelen, elkaar helpen, op je beurt wachten) en cognitieve ontwikkeling (bewegen en leren gaan hand in hand). Wat een winst!

 

Nijntje beweeglessen

Vanaf eind oktober (2017) gaan we de ‘Nijntje beweeglessen’ aanbieden, hier leren kinderen de basisvaardigheden van turnen zoals balanceren, duikelen en springen en ontvangen aan het eind van het seizoen een Nijntje beweegdiploma, badge en boekje.