We brengen het nog maar eens onder de aandacht: misschien had je net dat laatste duwtje nodig : ) : jureren kun je leren! Als vereniging zijn wij namelijk verplicht voor wedstrijden juryleden aan te leveren.  Zoals vrijwilliger Jan zegt: "Om samen met een gezellig team collega juryleden zo’n dag geslaagd te maken, is fijn en geeft waardering, elke keer weer." Jureren is een sport apart : ) Waar het in het kort om gaat: een jurylid maakt steeds een vergelijking tussen datgene wat hij ziet en zijn interpretatie van de (vooraf vastgestelde) criteria. Is dit 100% juist? Helaas niet, maar dit is wel waar een jurylid naar streeft. Graag doen wij hier uit de doeken wat het jurydiploma inhoudt en wat je van de opleiding kunt verwachten.

Wat is jureren?

Jureren is het proces waarbij een jurylid een oefening waarneemt en vergelijkt met het ideaalbeeld. Deze vergelijking zal nooit 100% juist zijn. Hoe goed en hoe objectief was de waarneming? En zijn de vastgestelde criteria goed geïnterpreteerd?

Tijdens het waarnemen als jurylid heb je te maken met:

- Afwijkingen: houdingsfouten, technische fouten.

- Noteren: onderdelen, afwijkingen

 - Cijfer berekenen: jurybepalingen, jurybriefje

- Motiveren cijfer

 

Een jurylid aan het woord:

Jan van Asch (jurylid Groepsspringen, vrijwilliger): “Het jureren is echte ontspanning. Het is leuk om samen met andere juryleden de groepen te beoordelen. Groepen die allemaal hard werken om een mooie prestatie neer te zetten, maar wel eerlijk beoordeeld willen worden. Om samen met een gezellig team collega juryleden zo’n dag geslaagd te maken is fijn en geeft waardering, elke keer weer.”

Om goed te kunnen jureren heeft de KNGU een aanbod van juryopleidingen op diverse niveaus en disciplines.

Kosten: Juryopleidingen en het cursusmateriaal worden gratis verstrekt door de KNGU. Een jurylid dient lid te zijn van een vereniging aangesloten bij de KNGU.

Aanmelden: Inschrijven voor juryopleidingen en –bijscholingen kan via KNGU Campus.nl.

Toelatingseisen: Leeftijd minimaal 16 jaar bij aanvang van de juryopleiding. Ervaring met turnen is een pré maar er zijn genoeg mensen zonder specifieke turnervaring die het leuk vinden om te leren jureren en die dit ook goed onder de knie krijgen.

Duur:  Een juryopleiding duurt maximaal 18 uur en sluit je af met een examen. Naast de instructie-avonden krijg je opdrachten mee naar huis om zo het jureren onder de knie te krijgen. Alle informatie rondom juryzaken is te vinden op de site van de KNGU (dutchgymnastics.nl).

Jury