Die puntentelling: snap jij dat nou? 

Sanne Wevers behaalde in 2016 historisch olympisch goud op de balk met een score van 15.466. Maar hoe komt ze in vredesnaam aan 15.466 punten? De puntentelling van het turnen kent verschillende scores. De meest bekende zijn de D-scores en de E-scores. De E-score staat voor ‘exercise’ en begint met 10 punten. Het doel van een turnster is om de E-score zo hoog mogelijk te houden. Bij elke fout die gemaakt wordt, elke wiebel, elke krom been en elke val van het toestel gaan er punten af. Zo kost een wiebel op de balk 0,10 punten, een grote pas na jouw sprong 0,3 punten en val je van de balk of de brug dan kost dat een heel punt.

 

Daarnaast heb je de D-score, deze staat voor  ‘difficulty’ (moeilijkheidsgraad). Elk element in een oefening heeft eigen waarde. Zo krijgt een bepaalde oefening een bepaalde D-score, bijvoorbeeld 4.5. Doe je bepaalde moeilijker onderdelen (plus elementen), dan krijg je er punten bij. Kies je voor iets makkelijkers, dan gaan er punten af. Voor een vluchtige handstand op de balk krijg je minder punten dan voor een handstand die je twee seconden vasthoudt. Dan heb je bij de vrije oefenstof (voor turnsters vanaf 12 jaar) nog samenstellingseisen. Dit zijn regels waaraan een oefening moet voldoen. Die verschillen per niveau. Zo moet er in een balkoefening bijvoorbeeld een draai zitten of een element tot handstand. Ook hiermee kun je punten verdienen. Omdat een oefening best snel gaat, zijn er ook symbolen afgesproken die het snel noteren van een oefening mogelijk maken, een soort codetaal.

Jureren kun je leren!

Jureren is dus best ingewikkeld maar wel te leren. Daarbij is het ook handig dat turnsters zelf een beetje op de hoogte zijn van de regels. Op de KNGU site staat een oefenmodule, die iedereen kan doornemen om inzicht te krijgen in het jurysysteem (www.kngu.nl – campus – jureren). Inmiddels hebben we binnen onze vereniging een aantal mensen die kunnen jureren. Dat is handig want als je mee wilt doen met de KNGU wedstrijden moet je ook juryleden ‘leveren’.

Dus als er nog ouders zijn die het leuk vinden om zich hierin te gaan verdiepen (TD1 brevet bestaat uit vier avonden van twee uur en een digitaal examen) meld je aan bij This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of direct bij Ellis Schuurman.